Σχεδόν τρεις πλανήτες θα χρειαζόταν η ανθρωπότητα αν ακολουθούσε τον σημερινό τρόπο ζωής των Ελλήνων.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, μεταξύ άλλων, η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2008» (εδώ) της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF που μετρά τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους.
Η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης» δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια συγκεντρώνοντας στοιχεία από σχεδόν 150 χώρες του πλανήτη.
Δυστυχώς για άλλη μία φορά η χώρα μας βρίσκεται στη λάθος κορυφή μίας ακόμη παγκόσμιας λίστας.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης , η Ελλάδα καταλαμβάνει την 11η χειρότερη θέση ανάμεσα στις 148 χώρες που εξετάστηκαν όσον αφορά το οικολογικό της αποτύπωμα, έχοντας χειροτερέψει τη θέση της σε σχέση με το 2006 (τότε καταλάμβανε τη 17η θέση).
Ο μέσος Έλληνας πολίτης χρειάζεται 59 στρέμματα παραγωγικής έκτασης (γη και νερό για να καλύψει τις ανάγκες του).
Το εθνικό μας οικολογικό αποτύπωμα είναι υπερδιπλάσιο από τον ήδη ανησυχητικό παγκόσμιο μέσο όρο (27 στρέμματα ανά κάτοικο) και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από τις δυνατότητες του πλανήτη (21 στρέμματα ανά κάτοικο).
Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεγάλο «ενεργειακό μας αποτύπωμα», δηλαδή στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες μας σε ενέργεια (ετήσια αύξηση 2,4% ,1990-2004 , πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).
Ιδιαίτερα δυσμενής είναι η θέση της χώρας μας και όσον αφορά την κατανάλωση νερού σύμφωνα με τον δείκτη Water Footprint, (Υδατικό Αποτύπωμα).
Ο δείκτης αυτός αναφέρεται στο συνολικό όγκο νερού που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για να παράγει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώνει η ανθρωπότητα.
Ο μέσος κάτοικος αυτού του πλανήτη καταναλώνει ετησίως
1.243 κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα που ισοδυναμεί με το νερό μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων.
Στην Ελλάδα με μέση ετήσια κατανάλωση .....2.389 κυβικών μέτρων ανά κάτοικο, έχουμε το…. δεύτερο μεγαλύτερο «υδατικό αποτύπωμα» σε όλο τον κόσμο (μετά τις ΗΠΑ) και …διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου .
Ο τρόπος ζωής μας στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το οικολογικό μας όριο και αυτό είναι πασιφανές.
Οφείλεται κυρίως στη στρεβλή νοοτροπία μας που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον ως ανεξάντλητη πηγή πόρων και στο χαρακτηριστικό γνώρισμα του νεοέλληνα , τον …. «ωχαδερφισμό».
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση του WWF καταδεικνύει ότι το οικολογικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας έχει διπλασιαστεί από το 1961, ξεπερνώντας την ικανότητα αναγέννησης του πλανήτη ….κατά 30% περίπου.
Ταυτόχρονα, ο δείκτης που μετρά την παγκόσμια βιοποικιλότητα έχει μειωθεί σχεδόν κατά 30% το διάστημα 1970-2005, με τους πληθυσμούς των χερσαίων ειδών να παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 33% , των ειδών γλυκού νερού 35%, των πουλιών 20% και των θηλαστικών 19%.
H οικολογική μας συμπεριφορά μοιάζει πολύ με τη συμπεριφορά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αναζητούμε ...άμεσα κέρδη, χωρίς να ασχολούμαστε με τις συνέπειες.
Με τη διαφορά οι συνέπειες από την παγκόσμια οικολογική κρίση θα είναι ακόμη βαρύτερες από αυτές του τρέχοντος οικονομικού κραχ.
Με τον ρυθμό που κατασπαταλούμε τους αναντικατάστατους φυσικούς πόρους της Γης ως το 2030 θα χρειαζόμαστε έναν δεύτερο... ανταλλακτικό πλανήτη για τα καύσιμα, τα μέταλλα και την ξυλεία που έχουμε ανάγκη, ώστε να συντηρούμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες, αλλά και για την απόθεση των σκουπιδιών μας.
Ήρθε η ώρα να κάνουμε κάποιες κρίσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.
Αλλαγές που θα βελτιώσουν το βιοτικό μας επίπεδο, ενώ παράλληλα θα μειώσουν την επίδρασή μας στο φυσικό περιβάλλον.
Την έκθεση της WWF την δημοσίευσε ο
Politis-gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου