Αραβοσιτέλαιο
▪ Tι είναι: Φυτικό έλαιο, που παράγεται από τους καρπούς του καλαμποκιού και κάποιες φορές εμπλουτίζεται με βούτυρο.
▪ Τα συν: Είναι φυσική πηγή βιταμίνης Ε, καλή πηγή χρωμίου και πλούσιο σε λιπαρά οξέα ωμέγα – 6. Είναι ευεργετικό για την καρδιά.
▪ Τα πλην: Το αραβοσιτέλαιο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, οπότε δεν θεωρείται τόσο υγιεινό όσο τα έλαια με μονοακόρεστα. Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, οξειδώνεται και αλλοιώνεται εύκολα – δεν αντέχει να μείνει αδιάσπαστο σε θερμοκρασία πάνω από τους 180 βαθμούς Κελσίου – προσθέτοντας ανθυγιεινά τρανς λιπαρά. Από την άλλη, έχουν βρεθεί σε σχετικούς ελέγχους της Greenpeace αραβοσιτέλαια από γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι.
▪ Η χρήση του: Κατάλληλο για ελαφρύ τηγάνισμα (ιδανική θερμοκρασία 160 βαθμοί Κελσίου). Χρησιμοποιείται συνήθως σε ντρέσινγκ για σαλάτες, σε μαργαρίνες, σε ποπ κορν φούρνου μικροκυμάτων. Ταιριάζει ιδιαίτερα με θαλασσινές γεύσεις και γεύσεις ζαχαροπλαστικής.
Σησαμέλαιο
▪ Tι είναι: Λάδι γνωστό από την αρχαιότητα, αφού το χρησιμοποιούσαν και πριν από χιλιάδες χρόνια στην Ασία. Παράγεται από το ψήσιμο και το λιώσιμο σπόρων σησαμιού.
▪ Τα συν: Πλούσιο σε πολυακόρεστα και αντιοξειδωτικά, έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνει την πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη και βελτιώνει την υγεία των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη. Περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε, βιταμίνης B6, μαγνησίου, ασβεστίου, ψευδάργυρου και σιδήρου, καθώς και τις χημικές ενώσεις λιγνάνες, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το παρθένο σησαμέλαιο έχει εξαιρετική αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και δεν οξειδώνεται εύκολα.
▪ Τα πλην: Οπως όλα τα έλαια, είναι φορτωμένο με λίπη και θερμίδες, οπότε πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
▪ Η χρήση του: Είναι ιδανικό για τηγάνισμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ωμό σε κρύα πιάτα, αφού έχει γεύση ευχάριστη που ταιριάζει σε πάρα πολλά φαγητά. Υπάρχουν δύο τύποι σησαμέλαιου, η ελαφριά και η πιο σκούρα ποικιλία, αλλά και οι δύο έχουν πλούσια γεύση. Ο πρώτος τύπος ταιριάζει σε κρύες σαλάτες και σοτέ, ενώ ο δεύτερος σε ασιατικά πιάτα, αφού έχει πιο δυνατή και ξεχωριστή γεύση.
Ηλιέλαιο
▪ Tι είναι: Σπορέλαιο που παράγεται από σπόρους ηλίανθου.
▪ Τα συν: Φυσική πηγή βιταμίνης Ε, είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα, που μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης, και ευεργετικό για την καρδιά.
▪ Τα πλην: Οπως όλα τα πλούσια σε πολυακόρεστα λάδια, οξειδώνεται και αλλοιώνεται εύκολα σε θερμοκρασία άνω των 180 βαθμών Κελσίου, οπότε δεν είναι κατάλληλο για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
▪ Η χρήση του: Ταιριάζει πολύ στα κρύα πιάτα και στα πιάτα με μπαχαρικά. Επειδή έχει ουδέτερη γεύση, ταιριάζει στις σαλάτες και στο ελαφρύ σοτάρισμα.
Σογιέλαιο
▪ Tι είναι: Φυτικό λάδι που παράγεται από το σογιόσπορο. Αφού θρυμματιστεί και αποφλοιωθεί, μετατρέπεται σε νιφάδες από όπου με εκχύλιση λαμβάνεται το σογιέλαιο.
▪ Τα συν: Περιέχει υψηλή συγκέντρωση απαραίτητων λιπαρών οξέων ωμέγα-3 και είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
▪ Τα πλην: Δεν είναι κατάλληλο για θερμοκρασίες άνω των 180 βαθμών Κελσίου γιατί σχηματίζονται τοξίνες. Επίσης, κυκλοφορεί και σογιέλαιο από γενετικά τροποποιημένη σόγια.
▪ Η χρήση του: Βρίσκεται σε πολλά έτοιμα ντρέσινγκ για σαλάτα, σε μαγιονέζες και σε κάποιους τύπους μαργαρίνης. Είναι καλό για σοτάρισμα κρέατος ή λαχανικών σε χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν είναι, όμως, η καλύτερη επιλογή για τις σαλάτες, αφού η γεύση του δεν είναι αρκετά δυνατή για να «σταθεί» μόνη της. Ταιριάζει, ωστόσο, σε σπεσιαλιτέ που είναι πλούσιες σε δυνατά μπαχαρικά.
Λιναρέλαιο
▪ Tι είναι: Λάδι που παράγεται από το λινάρι και χρησιμοποιείται περισσότερο ως συστατικό συμπληρωμάτων διατροφής παρά ως μαγειρικό λάδι.
▪ Τα συν: Πλούσιο σε ευεργετικά για την καρδιά λιπαρά οξέα ωμέγα-3 (η πλουσιότερη πηγή μετά τα λιπαρά ψάρια). Εχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που βοηθούν τα άτομα με αρθρίτιδα και είναι ευεργετικό για την υγεία του δέρματος και το πεπτικό σύστημα.
▪ Τα πλην: Χαλάει πολύ εύκολα αν δεν αποθηκευτεί στο ψυγείο, ενώ δεν είναι κατάλληλο για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση φαρμάκων ή θρεπτικών συστατικών.
▪ Η χρήση του: Για να αποκομίσετε όλα τα ευεργετικά οφέλη του λιναρέλαιου, καταναλώστε το με πρωτεΐνη (όπως το γιαούρτι, το cottage cheese, το ρύζι ή το άπαχο γάλα), που θα βοηθήσει την απορρόφησή του. Προτιμήστε να το καταναλώνετε ωμό, σε ντρέσινγκ για σαλάτες ή ως γαρνίρισμα στα λαχανικά.
Λάδι Canola (ελαιοκράμβη)
▪ Tι είναι: Καναδέζικο έλαιο από το φυτό ρέβα (αγριοκράμβη), που χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ και τον Καναδά και λιγότερο στην Ευρώπη. Για να περιέχει περισσότερα ακόρεστα λιπαρά, η σύνθεση των λιπαρών οξέων έχει αλλάξει μέσα από παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας, αλλά κυκλοφορεί και γενετικά τροποποιημένο λάδι.
▪ Τα συν: Εχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λίπη και υψηλή συγκέντρωση λιπαρών οξέων ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Ερευνες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.
▪ Τα πλην: «Ταγκιάζει» πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο λάδι, ενώ ο καπνός του -σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως, για παράδειγμα, στο τηγάνι- είναι ύποπτος για πρόκληση καρκίνου του πνεύμονα. Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι σε υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζεται τοξίνη (4-hydroxy-trans-2-nonenal).
▪ Η χρήση του: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαρινάδες και σε σοτάρισμα χαμηλών θερμοκρασιών. Η ήπια γεύση του μπορεί να αποτελέσει ιδανική βάση για ένα πιάτο που περιέχει πολλά μπαχαρικά (όπως το κινέζικο ή το ινδικό φαγητό). Σε αντίθεση με τα περισσότερα λάδια, η γεύση του κανόλα δεν αναμιγνύεται με τις γεύσεις των συστατικών του φαγητού.
Μαγειρικό σπρέι λαδιού από λαχανικά (vegetable oil cooking spray)
▪ Tι είναι: Ελαιο λαχανικών, ευρέως διαδεδομένο στις ΗΠΑ, αλλά όχι τόσο στην Ευρώπη.
▪ Τα συν: Η ευκολία χρήσης του και το γεγονός ότι η ποσότητα που βγαίνει από το σπρέι είναι πολύ μικρή, οπότε είναι δύσκολο να «φορτώσετε» με λιπαρά το φαγητό.
▪ Τα πλην: Αν ψεκάσετε περισσότερο από όσο πρέπει, θα φτιάξετε ένα πιάτο γεμάτο θερμίδες και λιπαρά.
▪ Η χρήση του: Ψεκάζετε τη σαλάτα, την κατσαρόλα ή το τηγάνι και… αυτό αρκεί. Είναι καλύτερο να το χρησιμοποιείτε ως βάση, απλώς για να σιγουρευτείτε ότι το φαγητό δεν θα κολλήσει στο τηγάνι ή το ταψί, και όχι κανονικά ως μαγειρικό λάδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου